Brrrr, zima Letos opět už od konce léta vkládám postupně teplé zimní kousky pro parádu i zahřátí.

Naprostá většina mých zimních čepiček, šál a šátků jsou z vlny merino, případně ty luxusnější s alpakou nebo hedvábím. Převažují u mě ručně barvené příze, které dodají doplňkům originalitu a neopakovatelnost. Která žena chce potkávat jinou ve stejném outfitu, já tedy ne  ;)

Brrrr, zima

Merino je velmi oblíbené, protože "nekouše" - takže i háklivější krčky si mohou užít skvělé vlastnosti přírodní vlny...

Brrrr, zima

A teď malinko osvěty :)

Ovčí vlna merino pochází z horských ovcí původně žijících ve Španělsku odkud se rozšířily postupně do celého světa. Ovčí rouno se výborně přizpůsobilo náročným klimatickým podmínkám chladnějšího a vlhkého prostředí a díky tomu dnes splňuje nejvyšší nároky na funkčnost. Ve srovnání s běžnou vlnou je hedvábně jemná (nekouše), má výborné izolační vlastnosti a je prodyšná.

ALPAKA je neobyčejně měkká a všestranně použitelná 100% vlna  získávaná z jihoamerických lam. Vlákna této vlny jsou 3x silnější a mají 7x vyšší izolační schopnosti než vlákna běžné jehněčí vlny. Úplety z ní jsou velmi jemné, teplé a příjemné na nošení, hebké a měkké na dotek. Této kvalitě odpovídá i výrazně vyšší cena, než například u nejjemnějšího merina.

Přírodní hedvábí - luxusní přírodní materiáů. Hedvábné vlákno má díky téměř dokonale hladkému povrchu a jedinečnému průřezu (trojúhelník se zaoblenými rohy) unikátní jemný lesk, který nelze napodobit ani tím nejkvalitnějším umělým materiálem. Stejně jedinečná je i splývavost jemných látek. Přírodní hedvábí velmi dobře přijímá barvu a jen těžko najdete tak nádherné odstíny, jakými se barví třeba dupiony nebo habutaje. Na praktických vlastnostech ovšem také záleží. Hedvábí je hebké – na kůži ho skoro necítíte. Je jemné, hladké a nedráždí ani citlivější pokožku. Hedvábí je prodyšné  Hedvábí stejně jako ostatní přírodní materiály tolik nezadržuje pachy. Hedvábí na rozdíl od bavlny neplesniví a nenapadají ho moli jako například vlnu.

image  image 

image

image

 

 image

 image  image

image

image

image

Pokud ještě váháte s přírodními materiály, třeba kvůli údržbě, není čeho se bát. Můžete navštívit například můj manuál péče o pletené výrobky - není to žádná věda, jen pár pravidel...

Brrrr, zima 

JAK PEČOVAT O VLNU aneb Čapulky a spol.

 

Hezké chladné období roku přeji všem...

Vaše monimoni ♥